2014. március 28., péntek

Mennyibe kerül valójában?




A kávé illata reggel felülmúlhatatlan. Még jobb, amikor már elkészült és nekünk csak annyi a dolgunk, hogy megigyuk. Egyesek szerint a nap nem indulhat nélküle és beleélik magukat a szerepbe, hogy igazi házsártos méregzsákok amíg le nem gurítanak egyet. Én nem tartozom közéjük, de megértem őket, mert a koffein függőséget okoz és bizony nehéz róla leszokni. De mit is jelent financiális szempontból ez a reggeli szokásunk?

Jó esetben van otthon egy megbízható kávéfőző, talán kotyogós, talán egy fokkal modernebb eszpresszó gép. Bajusz úr ezért nem morgolódik, hiszen a kávét valószínűleg gondosan kiválogatva kilós kiszerelésben vásároljuk, mely az ízlésünknek tökéletesen megfelel. Ilyen formában a lehető leggazdaságosabban jutunk a reggeli üzemanyaghoz.

Ugyanakkor van kettes ajtó is: A trendibbnél trendibb kávézók. Itt nem a sarki kávézóra gondolok, hanem a nyugatról beimportált, zöldes-kávés logóval rendelkező különböző létesítmények ahol egy kávé ára nagyjából annyiba kerül, mint ha elmennél a boltba és egész napra való élelmet vásárolnál egy felnőtt férfinak. Egy egyszerű kávé 700 Ft-nál kezdődik, de a határ a csillagos ég. Jegeskávét szeretnél? 1400.

Természetesen mivel te egy keményen dolgozó középosztálybeli fiatal Magyar vagy, ezért úgy gondolod, hogy megengedheted ezt a "luxust" magadnak. Miért is ne, a bankszámládon, hiába van hónap vége, még mindig súlyos tízezrek sorakoznak amik csak elköltésre várnak! Yeah! Úgyhogy bemész a műanyag világukba, leülsz a műanyag fotelre és már hozzák is a műanyag poharadban az amerikai műkávét. Ez ám a luxus! Csak aztán nehogy elfelejtsed kiposztolni a lefotózott papírpoharad a Facebookra miután az Instagrammal kicsit színeztél rajta.

A probléma itt nem azzal van, hogy az ízlésed rossz, mert kinek-mi, hanem azzal, hogy szépen lassan csődbe iszod magad. Külföldön a személyes pénzügyekkel (Personal Finance) foglalkozó közösség meg van róla győződve, hogy ez hosszú távon nem kifizetődő. És igazuk van! Az ottani fizetések és életszínvonal sajnos lényegesen magasabb mint itthon, de érdekes módon a Starbucks kávé ugyanannyiba kerül! Az átlagos amerikai, aki évi $40,000-et (kb. 8,8M HUF) keres nem engedhetné meg magának, hogy reggelente beverjen egy $5-os (1100 Ft) kávét. Ettől függetlenül megisszák, és megiszod te is, a kávéző részvényára pedig csak szalad felfele (SBUX) egyenes arányban azzal, ahogyan a számládról vándorol hozzájuk a pénz.

Itthon, ahol az átlag magyar 241 900 Ft-ot keres az ilyen jellegű kiadás öngyilkosság. "Dehát én ennél sokkal többet keresek!" Mondod erre Te. Szuper, de még mindig nem érted.

Nem a fizetésed nagysága számít

A munkából megkeresett jövedelmed nem ér semmit. A vagyon ami számít. Ha 241 900 Ft-ot keresel, de pontosan 241 900 Ft-ot költesz el, akkor hónapról-hónapra fogsz élni, örökké álmodozhatsz a szép jövődről és az egzotikus utazásokról, és örökké kiszolgáltatott maradsz az állam vagy a munkaerőpiac kényének és kedvének. Ráadásul, mivel hónapról hónapra élsz a nagyobb kiadásaidat, mint az autó, lakás, vagy utazás hitelre vásárolod, ezért szépen lassan átadod a nehezen megkeresett pénzedet különböző hitelintézeteknek THM formájában. Sosem leszel szabad.

A vagyonodat úgy tudod növelni, hogy kevesebbet költesz mint amennyit keresel, és a különbséget pedig ésszel befekteted. Egy jó idő múlva, ha felelősséggel kezelted a pénzügyeidet arra ébredsz, hogy gazdag vagy. A vagyonodból eredő kamatokat pedig (bizonyos korlátok között) szórhatod arra, amire csak akarod.

De mennyibe is kerül valójában egy ilyen vagy ehhez hasonló szokás? Számoljunk utána:
Ha te hetente három darab 900 Ft-os kávét legurítasz, az havi 10800 Ft. Nem olyan vészes, ugye? Ha ezt a műveletet a szokásoddá teszed, akkor egy év alatt 129,600 Ft-ot fogsz elkölteni forró vízre, ízfokozókra és papírpoharakra. De ha már egy éven keresztül ittad, akkor miért is ne innád még egy pár évig: 10 év alatt 1,3M Ft-ot költesz erre. Feltéve, hogy ez alatt az idő alatt nem emelik az árakat és nincs infláció, ami Te is tudod, hogy nem túl valószínű.

Ha ezzel szemben észbe kapsz, és ennél olcsóbban iszod a kávédat (Otthon vagy az irodában főzöd, és egy jó beszélgetés közben iszod meg) akkor a különbözetet félreteheted. Ha 10 éven keresztül heti 2700 Ft-ot félreteszel, és az átlagos tőzsdei hozamot vetíted rá (nagyjából 7,5% infláció után) akkor közel 2,2M Ft-od lesz akkor, mai értékkel számolva.

Kit nyom? Gondolod most Te. 2 M Ft tíz év alatt olyan elenyésző összegnek tűnik, hogy nem izgat. De ha akarod akkor szívesen megfordítom és egy harmadik verziót is bemutatok:

Elhatároztad, hogy ez az Aranybajusz Úr mégsem annyira tök mint amennyire gondoltad, és megpróbálsz te is a kamataidból élni. Ez annyit tesz, hogy a vagyonod 4%-át éled fel évente. Ehhez neked az éves kiadásod 25-szörösét kell összegyűjtened. Mivel a kávézás a szokásod és Te igyekszel azt mindig egy kávé franchise hálózatban meginni, ezért neked havi 10800 Ft biztosan kelleni fog erre a célra. Találós kérdés: Mekkora vagyon szükséges ahhoz, hogy évi 4% az havi 10,800 Ft-ot jelentsen?

Segítek: 3 240 000 Ft.

Neked van több mint 3 millád arra, hogy hetente háromszor kávézz? Lefordítva ezt munkaerő-nyelvre: Ha te havi 100,000 Ft-ot teszel félre, akkor ez 32 hónapot jelent, majdnem 3 év. Tényleg úgy tervezed az életedet, hogy három évvel tovább fogsz dolgozni csak azért, hogy megihass a Starbucks vagy Costa coffee-ban heti három kávét? Mi van, ha csak havi 30 ezret teszel félre, kész vagy 8 extra évet dolgozni?

Amit ezzel mondani akarok nem az, hogy a kávé rossz. Aranybajusz úrnak nem az a célja, hogy megvonja tőled az élet élvezeteit. Aranybajusz úr azt szeretné, hogy optimalizálj! Élj úgy, ahogy az átlag, de légy okosabb az átlagnál! Fókuszálj az élményekre és a minőségre, és a lehető legelőnyösebb módon szerezd meg azokat! Ha esetleg Te nem kávézol, akkor is lehet, hogy találsz olyat, amit könnyen helyettesíthetsz egy kedvezőbb alternatívával: Újság előfizetések helyett internet, autókázás helyett biciklizés, stb.

Véleményed van? Szerinted elment az eszem, és egyébként is hülyeségeket írok? Kommentelj itt vagy a facebookon mert kíváncsi vagyok rá!

Fénykép forrás: Glenn Waters ぐれんin Japan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése