2014. március 25., kedd

Hogyan legyek gazdag

hogyan legyek gazdag


Ütős egy cím. A Google szerint is, mert havonta több százan  keresnek rá erre a kifejezésre valamilyen okból. Gondolom nem jutott eszükbe, hogy a bevételük szempontjából már azok, csak rosszul használják fel a pénzt.

Vegyük Margitot, aki ezúttal egy kitalált alak, és egy jó nevű multinál "raboskodik" az íróasztal mögött. Természetesen szidja a napot, amikor az egyetemről kilépve a HR-esbe botlott. Savanyú a szőlő, mert munkaidőben tilos telefonálni, facebookozni vagy netezni, és egyébként is a főnök egy pöcs mert mindenki fél tőle. Az élete színtiszta horror, mert hétközben csak a hétvégére tud gondolni, a hétvégén pedig már a hétfőtől fél.

Margit a szabadidejében a nyugati társadalom egyik kedvenc sportját űzi: Fogyaszt. Gondolkodás és megbánás nélkül, mert Ő ezt megérdemli. Nem azért szenvedi végig az egész hónapot, hogy utána megvonja magától a Friss Finom Habos Frappucsínót a kedvenc kávézójából, vagy hogy gondolkodnia kelljen, amikor a szintén irodista barátai elhívják szórakozni. A szórakozás természetesen további Fogyasztásból áll, különböző trendibbnél trendibb helyeken, lehetőleg a belvárosban, de mindenképpen közösségi oldalon való megosztáshoz alkalmas helyszínen. Ezeket a pénzért vásárolt dobozos élményeket aztán természetesen meg is osztja, ezáltal megmutatva, hogy milyen fasza is az ő Fogyasztói élete.

Az Aranybajszom már be is jelzett, hogy valami itt nincs rendben. Drága Margit, ha ennyire utálod a munkádat, akkor miért kínzod magad? Ugye a sok fogyasztás közben eszedbe jut növelni a részvényportfóliódat? Esetleg inkább ingatlanban utazol? Vagy a jó öreg államkötvények a tutik?

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egyik sem. Margit, aki valószínűleg legalább nettó 220000 Ft-ot keres, úgy várja a jövő hónap 10-ét mint a messiást. Úgy érzi, sőt, meg van győződve róla, hogy ez a kurva rendszer az oka, hogy ő nem jut egyről a kettőre, mert a fizetését amúgy is csak 2%-al emelték idén, és ennyiből egyébként sem lehet megélni. Az autónak, amit hitelre vásárolt, a törlesztője legalább ötvenezer forint havonta, és a lakbér sem lesz olcsóbb. Alig-alig marad pénz félretenni, és ennyicskét amúgy is minek. Majd ha nyer az Ötösön, akkor lesz ám dínomdánom! Meg is veszi a szelvényeket rendszeresen. Emellett egy kényelmes 60-ast elkölt havonta ételre és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra az éttermekben, vesz egy két göncöt mert csak nem lehet "rongyos" tavalyi ruhákban járni, plusz az apró, és pikk-pakk eltűnt a 220 ezer forint nyom nélkül.

De mit csinálhatna másképp? Nos Margit, jó hírem van, még semmi sincs veszve. Mivel ezt a blogot olvasod, ezért neked is jár a klubtagság, és az ezzel járó előnyök. Az első feladat az, hogy fogod, és arconcsapod magad tízszer amiért bedőltél a haverok profilkép által hazudott életének és mert minden pénzed elszórod szarságokra. Miután ezzel megvagy a következő lépés az lesz, hogy összeírod a kiadásaidat. Mivel elég valószínű, hogy fogalmad sincs mire mennyit költesz, ezért mostantól fogva a jövő hónap végéig minden kiadásodat felírod. A telefonod ezen a ponton valószínűleg okosabb mint Te, ezért vigyázva előveszed (mert gondolom még fizeted a "kamatmentes" havi törlesztőt az új S4 után), és akármikor elköltesz akár egyetlen árva petákot is azt felírod. Ha ügyes vagy, akkor találsz ehhez megfelelő applikációt is, hogy ne kelljen excel fájlokkal bajlódni.

Megvan? Szuper. Fogadni merek, hogy meglepő az eredmény. Élelmiszerre valószínűleg kétszer annyit költesz mint kellene, mert havi 20-25000 Forintból kényelmesen fel lehet hizlalni egy felnőtt férfit is végtelen kilósra. Neked valószínűleg kevesebb is elég, de ne hidd, hogy szőrös szívű vagyok, ezért ennyi belefér. A lakbért fizetni kell, majd egy új bejegyzésben kitérünk arra, hogy mennyiért éri meg lakni. Ezen felül ruha kell a testedre, amivel valószínűleg tele van a szekrényed, úgyhogy ezennel felszabadítalak a ruhavásárlás súlyos terhe alól. Internet havi 5000 Ft maximum, a telefonszámlád pedig nem lehet több mint havi 10000 Ft, mert létezik korlátlan tarifa immáron kishazánkban is. Emellett még illene közlekedni is. Erre a legalkalmasabb mód a két lábad, illetve a BICIKLI. Ha nem vagy olyan formában hogy ezek közül bármelyik megtedd, akkor állj neki, és nemsokára olyan formában leszel. Ha a munkahelyeden kapsz bérletet a tömegközlekedési eszközökre, akkor még jobb. Ha annyira messze laksz a munkahelyedtől, hogy mindenképp autókáznod kell akkor

1. Költözz közelebb
vagy
2. Optimalizálj! Vigyél mást a munkába és álljátok közösen a számlát amikor tankolsz vagy amortizálod a kocsidat.

Az összes többi kiadásod opcionális, hiszen lefedtük a lakás, étel, ruha, kommunikáció és helyváltoztatás kérdését. A jó hírem az, hogy ezennel a maradékot fordíthatod olyan dolgokra amik tartós örömöt okoznak az életedben, azaz befektetésre, és élményekre. Aranybajusz mindig boldog, amikor úgy élünk mint a királyok, de annyiból mint egy kollégista.

A képlet egyszerű, ám ha nem mondják akkor nem egyértelmű: Ha a fizetésed 50%-át, azaz felét megtakarítod, úgy minden hónap munkával két hónap megélhetést biztosítasz magadnak. Amint a félretett pénzed eléri az éves kiadásaid huszonötszörösét, "nyugdíjba" mehetsz, azaz nem kell többé a pénzért dolgoznod, ha nem akarsz.

De hogyan működik is ez, és miért pont a 25?

Nálam sokkalta okosabb emberek találták ezt ki, és én nem is vitatom a bölcsességüket. A feltételezés az, hogy ha a tőkéd 4%-ból meg tudsz élni, akkor a pénzed valószínűleg az idők végezetéig ki fog tartani, mert sosem kell a tőkéhez hozzányúlnod. Ha az éves kiadásodat beszorzod 25-el, akkor pont azt az összeget kapod, aminek a NÉGY százaléka az éves megélhetésed! Tök jó ez a matek cucc. Ha még mindig nem érted akkor itt egy Példa:

Margit megvilágosodott, és most már csak havi 120 000 Ft szükséges ahhoz, hogy a létszükségleteit kényelmesen fedezze. Ez évi 1 440 000 Ft. Margitnak magyarul annyi tőkére van szüksége, ami 4% mellett ennyi hozamot generál. Némi számológépbe pötyögés után pedig ki is jön az eredmény: Margitnak 36 000 000 Ft-ra van szüksége ma, hogy 4% mellett megéljen. Ha azt vesszük, hogy Margit a 220 000 Ft-os fizetéséből havi 100 000 Ft-ot félretesz, akkor ez az összeg egy átlagosnak mondható 7.5%-os kamat mellett pont a 15. évre gyűlik össze.

Már látom a lelki szemeim előtt, ahogy a füledből gőzt eregetve vörös arccal ragadod meg a klaviatúrát és kezded el begépelni hogy Tizenőt év az rohadt sok idő te gyökér!4! Igaz, nem is mondtam, hogy kevés. Viszont még mindig jobb, mint NEGYVENÖT. Ezt kell mérlegelni amikor megvesszük az ötödik pár sportcipőt, vagy amikor a harmadszorra a hónapban pacsálunk el 20000 Ft-ot egyetlen este alkoholra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése